Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

piekielni.pl

Pokaż menu
Szukaj

Jak podnieść cenę produktu o 300% i czesać kasę na trendach? Zmień…

Jak podnieść cenę produktu o 300% i czesać kasę na trendach? Zmień opakowanie.

Wafle kukurydziane. Pod pierwszym cena 1.20. Zaraz obok, wafle kukurydziane tej samej firmy w takim samym opakowaniu, cena 3.60. Różnica? Te drugie na opakowaniu mówią: "Produkt bezglutenowy".

Nie, kukurydza nie zawiera glutenu. Skład na opakowaniach identyczny w obu przypadkach: kukurydza, olej, sól.

Edit po komentarzach:

Na pierwszym opakowaniu nie ma informacji ”Może zawierać śladowe ilości glutenu" czy "Produkt produkowany w fabryce obok produktów zawierających gluten". Jedynie nalepka "Produkt bezglutenowy" jest różnicą.

Nie wiem, czy to firma produkująca odstawia takie cyrki, czy też sklep wywęszył okazję na zmianie opakowań.

by MrozoneCiastko
Dodaj nowy komentarz
avatar Vampi
19 29

No przeciez KUKURYDZIANE PLATKI CORN FLAKES tez dopiero od niedawna sa bezglutenowe:) Witaj w szalonym swiecie Anny Lewandowskiej:)

Odpowiedz
avatar bazienka
16 22

@Vampi: tez mialam z tego ubaw ale potem doczytalam, ze wczesniej platki mialy dopisek- moze zawierac sladowe ilosci glutenu z uwagi na jedna hale produkcyjna, w ktorej wytwarzano rozne produkty dopudowali druga hale, tylko do platkow, i napisali "bezglutenowe" tadam! historia potwierdzona przez kolezanke z celiakia

Odpowiedz
avatar Axisss
11 11

@Vampi: Aby uzyskać znak "gluten free" musisz udowodnić, że każda partia produktu nie zawiera więcej niż 20 ppm (part per milion/inaczej miligramy na kg) glutenu. dla zobrazowania przeciętnej wielkości cysterna do przewozu mleka to 2500-3000 litrów - jeśli wrzucisz do niej 20 kostek cukru będziesz miała stężenie na poziomie około 20ppm. Takie zanieczyszczenie może się pojawić z innej linii produktów np. płatków pszennych, czy już na polu gdzie między kukurydzą wyrosło żyto z poprzednich zasiewów. Tak kukurydza nie zawiera glutenu, ale trzeba udowodnić że w płatkach jest tylko kukurydza, co nie jest takie proste ani tanie.

Odpowiedz
avatar Rollem
3 3

@Axisss: Informacja ciekawa, ale jedno pytanie - czy na pewno ppm wg masy, a nie objętości?

Odpowiedz
avatar Vampi
0 0

@bazienka: Po necie krazy fota tego batona czy kulki mocy Anki L, ze bez glutenowa, zdrowa i wogole fit. Pod Spisem skladnikow notka: moze zawierac gluten. Nie wiem czy to fejk czy fakt. Ktos by to musial obadac;)

Odpowiedz
avatar emceflaler
21 23

Nie do końca jest to wymysł firmy, takie oznaczenie jest zgodne z prawem. Wafle ryżowe bezglutenowe nie są zanieczyszczone glutenem. Zwykle wafle mogą zawierać jego śladowe ilości,co jest ważne dla osób chorych na celiakię (podkreślam - osób chorych na celiakię, a nie z fanaberią). Tak więc docelowo te bezglutenowe wafle powinny być przeznaczone dla osób z celiakią, jeśli ktoś inny je kupuje to po prostu przepłaca, z własnej głupoty.

Odpowiedz
avatar Krolewna_z_Drewna
9 11

@emceflaler: Dokładnie. Przecież wafle czy płatki mogą pochodzić z taśmy, przez którą wcześniej przechodziły produkty zawierające gluten. Na przykład płatki z ziaren pszenicy.

Odpowiedz
avatar MrozoneCiastko
-1 5

@emceflaler: @Krolewna_z_Drewna: Dodałem mały edit uwzględniający wasze komentarze. Na pierwszym opakowaniu nie ma informacji "Może zawierać śladowe ilości glutenu" czy "Produkt produkowany w fabryce obok produktów zawierających gluten". Dokładnie te same opakowania, jedyna różnica to "Produkt bezglutenowy" w wypadku drugiego opakowania.

Odpowiedz
avatar emceflaler
8 10

@MrozoneCiastko: w przypadku produktów bezglutenowych producent gwarantuje, że w środku nie ma ani śladu glutenu, produkt bez oznaczenia może zawierać śladowe ilości glutenu mimo braku oznaczenia w alergenach. To na prawdę nie jest próba naciągnięcia kupujących, chociaż pewnie 90% osób kupujących te wafle to zdrowe osoby.

Odpowiedz
avatar bazienka
1 3

@Jorn: czasem po prostu zmienia sie produkt i masz do wyboru wylacznie taki z napisem, z enie zawiera glutenu tak jest w przypadu platkow corn flakes

Odpowiedz
avatar konto usunięte
-1 7

Znany chwyt. Proponuję oglądać Focus.tv. Jest tam dużo programów typu "jak to jest zrobione". Wczoraj np. oglądałem o "ekologicznych kurzych fermach". Okazuje się, że cała ta ich ekologiczność sprowadza się do "zdrowej karmy"(o czym za chwilę). Kury niby mają wybieg na pole, tyle tylko, że z niego nie korzystają. Wolą trzymać się blisko podajnika z żarciem. Co do samej paszy, to faktycznie jest bogata w nasiona słonecznika i inne zdrowe produkty naturalne. Jednak połowę jej składu stanowi soja. 4/5 światowej produkcji soi, to produkt GMO - zatem nie może być uznany za ekologiczny. Do tego dość często zdarzają się sytuacje, że produkt skażony jest pestycydami i środkami owadobójczymi. Bodajże w 2012 r była wielka afera we Francji, gdy okazało się, że soja sprowadzana z Włoch pochodziła z Rumunii i była skażona zakazanymi środkami. Mimo to posiadała odpowiedni stempel urzędu odpowiedzialnego za badanie jakości produktu - taki zielony znaczek, że jest eko. Fajne rzeczy można też pooglądać np. o produkcji łososia wędzonego, czy krewetek. Aż się odechciewa jeść. A wszystko niby eko.

Odpowiedz
avatar Axisss
8 10

Cena testu na obecność glutenu za jedną analizę to około 20-30zł to cena samych odczynników dodaj koszt wykonania (płaca personelu, lub zlecenie firmie zewnętrznej) oraz to że każdą partie bada się kilka razy, trzeba też regularnie badać linię produkcyjną w kilku miejscach... i przyczepienie do opakowania znaczka "gluten free" robi się droga imprezą. Więc wyższa cena jest w pewien sposób uzasadniona, bo producent musi całkiem sporo zainwestować w ten znaczek. Fakt, że gdyby mu się nie opłacało to by tego nie robił - produkty gluten free się sprzedają w tej chwili. Jest popyt to i cena rośnie.

Odpowiedz

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 25 sierpnia 2017 o 10:25

avatar imhotep
1 1

@Axisss: Zależy ile jest sztuk w danej partii produkcyjnej 100, 1000 czy 100000 ;)

Odpowiedz
avatar kulka
-1 9

To jak przed epoką oznaczenia "Nie zawiera glutenu" dawali sobie radę chorzy na celiakię?? ;)

Odpowiedz
avatar konto usunięte
4 4

@kulka: unikali jedzenia przemysłowego na rzecz takiego ze 100% znanym składem.

Odpowiedz
avatar ampH
7 7

A mi się bardzo podobało masło orzechowe, które znalazłem w Auchan na półce z najbardziej zdrową bio żywnością, która jest eko i w ogóle fit i naturalna, wspaniała. Te zwykłe masła orzechowe na zwykłych półkach, które kosztowały po 10 zł za słoiczek miały w sobie 90% orzechów i trochę tłuszczów różnych. Natomiast masło znalezione przeze mnie, te bio i fit i w ogóle 100% natury miało 35% orzechów, olej palmowy, mnóstwo cukru, do tego glutaminian sodu, maltodekstrynę i inne ciaciarajstwa, a wszystko to za drobne 25 zł za słoiczek. :)

Odpowiedz
avatar grisznik
2 2

@ampH: Ja akurat kiedyś kupiłem takie 100% parę razy (ale nie w Auchan tylko w Intermarche chyba), to faktycznie cena była podobna, ale skład 100% orzechów ziemnych.

Odpowiedz
avatar fury
1 1

Odchodząc od tematu glutenu - matematyka: gdyby cena wzrosła "o" 300%, to wafle kosztowałyby teraz 4,80 zł Druga cena jest trzykrotnością ceny pierwotnej lub wzrosła o 200%

Odpowiedz
avatar Szpadelek
0 0

Witam Pamiętam lecą kiedyś reklamę w tv oleju rzepakowego i wielki napis na końcu "nie zawiera cholesterolu".... Tak trochę offtopic....

Odpowiedz
avatar paganscum
0 0

https://4.bp.blogspot.com/-MIuLKdB_YA0/VZb-mUVOkSI/AAAAAAAABRM/MlesKEF3X2g/s640/Lampy%2Bbezglutenowe%2Bprodukty%2Bbezglutenowe%2Bbezglutenowe%2Bszale%25C5%2584stwo%2Bmentalno%25C5%259B%25C4%2587%2Bbezglutenowa.jpg ;) A tak na poważnie, to autorzy komentarzy powyżej mają dużo racji, cenę najczęściej zawyża konieczność osobnej linii produkcyjnej, specjalnych badań etc. Co oczywiście nie jest gwarancją, że ktoś nie próbuje na całym trendzie bezglutenowym dorobić się na oszustwie. Pewnym gwarantem może być "autoryzowany" znaczek gluten-free, który jest przyznawany przez odpowiednie organy na terenie całej UE i powinien oddzielać prawdziwe produkty bezglutenowe od takich bezglutenowych wyłącznie z nazwy.

Odpowiedz
avatar leonkennedy
0 0

Nie. Sklep zmienia tylko producent. Jeśli dany produkt ma cenę zakupu np 5 zł to sklep musi sprzedać po wyższej cenie. By zarobić

Odpowiedz
Udostępnij