Pracuję w McDonald's.
Ostatnio miała miejsce dość śmieszna (absurdalna?) sytuacja.Przyjąłem zamówienie od pewnego pana na linii McDrive.W zamówieniu tym figurował mały shake waniliowy.Pan podjechał do okienka,zapłacił,zlustrował wzrokiem shake'a i zauważywszy jego nieco brązowy kolor,rzucił:
-Ten shake jest BRUDNY.
Ja klasyczne WTF,chcę już coś powiedzieć,a pan znów:
-Wymień mi go.
Już pomijam,że nagle przeszliśmy na "ty".Kiedy wreszcie mogłem dojść do głosu,oznajmiłem:
-Proszę pana,wanilia naturalnie jest nieco brązowa,ilekroć nie robiłbym panu tego shake'a,zawsze będzie w takim kolorze.
Pan się skrzywił i wyciągnął rękę z kubkiem:
-To ja nie chcę.
Całe szczęście nie chciał też zwrotu pieniędzy ani rozmowy z managerem.
Ludzie,myślcie.
McDonald's
Po pierwsze - szejki waniliowe w McDonaldzie to obok wanilii nawet nie stały (cukier lub esencja wanilinowa). Szejk powinien byc biały a zabarwienie jest tylko od źle ustawionego dystrybutora (resztki szejka czekoladowego lub innego) Po drugie - wanilia naturalna NIE jest brązowa. Lasek waniliowych się nie używa a zapach daje wnętrze z ziarenkami. Tak więc naturalna wanilia nie zabrudziła by szejka
Odpowiedz@Rak77: ależ jak najbardziej zmieniłaby kolor. Ziarenka wanilii są malusieńkie i brązowe. Byłoby je widać w białej mazi. No tylko że nie wierzę, żeby w McD używali naturalnej wanilii. A ilekroć szejka brałam, zawsze był bielusieńki.
Odpowiedz@plombabomba: bo było za mało syropu. Uwierz mi, dobrze skalibrowana maszyna Combo robi shake waniliowy lekko brązowy. Czekoladowy mocno brązowy, a truskawkowy różowy.
OdpowiedzTo nie kwestia zlego ustawienia, shake to mix i 3 puszki ze smakami, wiec zawsze zostanie reszta w rurce, chyba że poprzedni 'gosc' brał ten sam smak.
Odpowiedz@Rak77: Ej, można używać całej laski wanilii. Ja wrzucałam laskę do butelki wódki i kisiłam to przez kilka miesięcy w rezultacie otrzymując waniliówkę, a znajomy kiedyś "robił" cukier waniliowy kisząc laskę z cukrem w wielkim słoju ;) Spotkałam się też z waniliowym serkiem, który w składzie miał "pokruszoną laskę wanilii".
Odpowiedz@czolgista1990: To ja chyba zawsze dostawałem shake'i ze źle skalibrowanych maszyn. Zawsze biorę czekoladowe i zawsze były tylko lekko brązowawe.
OdpowiedzJako ekspert w tej dziedzinie, niniejszym się wypowiadam: shake waniliowy nie jest ani trochę brązowy. Było go nie robić w naczyniu od shake'a czekoladowego, to by nie miał odmiennego zabarwienia.
Odpowiedz@Candela: jakim naczyniu, człowieku wiesz w ogóle jak wygląda maszyna od shake w macu i jak działa? Przy nalewaniu każdego shake pod sam koniec maszyn aodcina dopływ syropu i leje czystą mieszankę, dlatego na shake zawsze u góry jest biała kropka, żeby wypłukać linię z syropu i zapobiec mieszaniu smaków.
Odpowiedz@czolgista1990: Jeżeli nie robicie shake'ów ręcznie, to tak jak słusznie stwierdziła grupaorkow, jest syf w maszynie. Na przykład wlewanie masy waniliowej przez sitko uwalone od masy czekoladowej powoduje takie jajca.
Odpowiedz@Candela: pracowałaś w macu? Wyjaśniłem Ci zasadę działania maszyny z Maca bo tam pracowałem. Nie ma tam zadnego sitka tylko głowica z 4 wężykami, po 1 na każdy smak.
OdpowiedzW McDonald's szejki waniliowe są białe. Macie jakiś syf w maszynie...
OdpowiedzZnajomy który pracował na nocki (sprzatanie) mówi ze kiedyś na mixie shake zobaczył piękny wielki kożuch pleśni. Smacznego :)
OdpowiedzWmawiasz klientowi, że używacie prawdziwej wanilii? :D
Odpowiedz